پسرفت لثه و درمان آن
پسرفت لثه: دلایل، علائم و درمان آن
پسرفت لثه فرآیندی است که در آن بافت لثه ای که دندان ها را احاطه کرده است، فرسوده می شود و کم کم به عقب کشیده می شود و باعث نمایان شدن بیشتر دندان یا ریشه دندان می شود. هنگامی که پسرفت لثه اتفاق می افتد، “جیب” یا شکاف بین دندان ها و خط لثه ایجاد می شود که باعث می شود باکتری های عامل بیماری به راحتی ایجاد شوند. در صورت عدم درمان، بافت نگهدارنده و ساختار استخوانی دندان می تواند به شدت آسیب ببیند و در نهایت منجر به از دست دادن دندان شود.
پسرفت لثه یک مشکل رایج دندانی است. اکثر مردم نمی دانند که دچار تحلیل لثه هستند زیرا به تدریج رخ می دهد. اولین علامت پسرفت لثه معمولاً حساسیت دندان است یا ممکن است متوجه شوید که دندان بلندتر از حد طبیعی به نظر می رسد.
رکود لثه چیزی نیست که بخواهید نادیده بگیرید. اگر فکر میکنید لثههایتان عقبنشینی میکند، با دندانپزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
چرا لثه ها عقب نشینی می کنند؟
تعدادی از عوامل وجود دارد که می تواند باعث پسرفت لثه شما شود، از جمله:
- بیماری های پریودنتال: اینها عفونت های باکتریایی لثه هستند که بافت لثه و استخوان پشتیبان را که دندان های شما را در جای خود نگه می دارند از بین می برند. بیماری لثه عامل اصلی پسرفت لثه است.
- ژنتیک: ژن های شما برخی از افراد ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به بیماری لثه باشند. در واقع، مطالعات نشان می دهد که ۳۰ درصد از جمعیت ممکن است مستعد ابتلا به بیماری های لثه باشند، صرف نظر از اینکه چقدر از دندان های خود مراقبت می کنند.
- مسواک زدن تهاجمی: اگر دندانهایتان را خیلی سخت یا اشتباه مسواک بزنید، مینای دندانهایتان از بین رفته و لثههایتان عقبنشینی میکند.
- مراقبت ناکافی از دندان: مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و شستشوی ناکافی با دهانشویه آنتی باکتریال باعث می شود پلاک به آسانی به جرم (تارتار) تبدیل شود – ماده سختی که روی دندان ها و بین آن ها ساخته می شود و تنها با یک تمیز کردن دندان حرفه ای قابل حذف است. می تواند منجر به پسرفت لثه شود.
- تغییرات هورمونی: نوسانات سطح هورمون های زنانه در طول زندگی یک زن، مانند بلوغ، بارداری و یائسگی، می تواند لثه ها را حساس تر و آسیب پذیرتر به تحلیل لثه کند.
- مصرف دخانیات: مصرف کنندگان دخانیات بیشتر احتمال دارد پلاک های چسبنده روی دندان های خود داشته باشند که به سختی برداشته می شود و می تواند باعث تحلیل لثه شود.
- دندان قروچه و فشردن: فشردن یا ساییدن دندان ها می تواند نیروی زیادی به دندان وارد کند و باعث عقب نشینی لثه ها شود.
- دندان های کج یا مال اکلوژن: هنگامی که دندان ها به طور یکنواخت به هم نمی رسند، نیروی زیادی می تواند روی لثه و استخوان وارد شود و به لثه ها اجازه عقب نشینی می دهد.
- پیرسینگ لب یا زبان: پیرسینگ و مشتقاتش می توانند لثه ها را ساییده و آنها را به حدی که بافت لثه فرسوده شود، تحریک کنند.
پسرفت لثه چگونه درمان می شود؟
رکود خفیف لثه ممکن است توسط دندانپزشک شما با تمیز کردن عمیق ناحیه آسیب دیده قابل درمان باشد. در طول تمیز کردن عمیق، که به آن جرم گیری دندان و پلنینگ ریشه نیز می گویند، پلاک و تارتار که روی دندان ها و سطوح ریشه در زیر خط لثه ایجاد شده است، با احتیاط برداشته می شود و ناحیه در معرض ریشه صاف می شود تا باکتری ها جدا کند. همچنین ممکن است آنتی بیوتیک هایی برای خلاص شدن از شر باکتری های مضر باقی مانده داده شوند.
اگر به دلیل از دست دادن بیش از حد استخوان و پاکت های بیش از حد عمیق، نتوان با تمیز کردن عمیق لثه درمان کرد، ممکن است برای ترمیم آسیب های ناشی از تحلیل لثپسرفت لثه به جراحی لثه نیاز باشد.
انواع جراحی های لثه برای درمان رکود لثه
برای درمان پسرفت لثه از روش های جراحی زیر استفاده می شود:
جرم گیری فلپ باز و پلنینگ ریشه: در طول این روش، دندانپزشک یا پریودنتیست، بافت لثه آسیب دیده را تا می کند، باکتری های مضر را از پاکت ها خارج می کند و سپس بافت لثه را به خوبی روی ریشه دندان محکم می کند و در نتیجه از بین رفتن جیب ها یا کاهش اندازه آنها، درمان می شود.
بازسازی: اگر استخوان پشتیبان دندان شما در نتیجه پسرفت لثه از بین رفته باشد، ممکن است روشی برای بازسازی استخوان و بافت از دست رفته توصیه شود. مانند کاهش عمق پاکت، دندانپزشک شما بافت لثه را تا می کند و باکتری ها را از بین می برد. سپس از یک ماده احیا کننده مانند غشاء، بافت پیوند یا پروتئین محرک بافت استفاده می شود تا بدن شما را تشویق کند تا به طور طبیعی استخوان و بافت آن ناحیه را بازسازی کند. پس از قرار دادن مواد احیا کننده، بافت لثه روی ریشه دندان محکم می شود.
پیوند بافت نرم: انواع مختلفی از روشهای پیوند بافت لثه وجود دارد، اما رایجترین روش پیوند بافت همبند نامیده میشود. در این روش، یک فلپ از پوست در سقف دهان (کام) بریده میشود و بافتی از زیر فلپ که بافت همبند زیر اپیتلیال نامیده میشود، برداشته میشود و سپس به لثه اطراف ریشه دوخته میشود. پس از اینکه بافت همبند از زیر فلپ برداشته شد، فلپ دوباره به سمت پایین دوخته می شود.
در نوع دیگری از پیوند به نام پیوند آزاد لثه، بافت مستقیماً از سقف دهان به جای زیر پوست گرفته می شود. گاهی اوقات، اگر بافت لثه کافی در اطراف دندان های آسیب دیده وجود داشته باشد، دندانپزشک می تواند لثه را از نزدیک دندان پیوند بزند و بافتی را از کام خارج نکند. این جراحی به پیوند ساقه نیز مشهور است.
دندانپزشک شما می تواند بر اساس نیازهای فردی شما بهترین نوع روشی را که برای شما استفاده می شود، تعیین کند.
چگونه می توانم از پسرفت لثه جلوگیری کنم؟
بهترین راه برای جلوگیری از تحلیل رفتن لثه، مراقبت مناسب از دهان است. حداقل روزی ۲ بار دندان ها را مسواک بزنید و به صورت مرتب از نخ دندان استفاده کنید. همچنین با توجه به شرایط سلامت دهان و دندان های خود و همچنین توصیه دندانپزشک یا پریودنتیست خود، سالی ۲ بار حداقل برای معاینه مراجعه کنید.
اگر دچار پسرفت لثه هستید، دندانپزشک شما ممکن است بخواهد بیشتر شما را ببیند. همیشه از یک مسواک نرم استفاده کنید و از دندانپزشک خود بخواهید روش صحیح مسواک زدن را به شما نشان دهد. اگر ناهماهنگی بایت یا دندان قروچه دلیل تحلیل لثه است، با دندانپزشک خود در مورد نحوه اصلاح این مشکل صحبت کنید.
در پسرفت لثه حتی ممکن است برای کسانی که به خوبی از دندان ها و سلامت دهان خود مراقبت می کنند هم اتفاق بیفتد. همانطور که گفتیم تحلیل لثه دلایل و راه های درمان متفاوتی داره که با بررسی و معاینه توسط دندانپزشکان متخصص قابل تشخیص است. برای گرفتن نوبت ویزیت با دندانپزشکان ما، با کلینیک دندانپزشکی آینده تماس بگیرید.
منبع: https://www.webmd.com/oral-health/guide/receding_gums_causes-treatments
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.