5
(3)

پوسیدگی دندان یکی از مشکلات شایع در حوزه بهداشت دهان و دندان است. عوامل متعددی می‌توانند در ایجاد پوسیدگی دندان تأثیرگذار باشند، از جمله مواد غذایی که مصرف ما در طول روز از آنها تشکیل می‌شود. در این مقاله، به بررسی تأثیر مواد غذایی بر پوسیدگی دندان و راهکارهایی برای حفظ سلامت دهان پرداخته خواهد شد

مواد غذایی که ما مصرف می‌کنیم، می‌توانند تأثیر قابل توجهی در پوسیدگی دندان‌ها و داشته باشند و در نهایت منجر به جراحی های دهان و دندان برای برخی بیماران شوند. برخی از مواد غذایی می‌توانند بر روی لایه‌ی مینایی دندان‌ها تأثیر مستقیمی داشته باشند و باعث ایجاد زمینه‌ای برای تکثیر باکتری‌ها و ایجاد پوسیدگی شوند. در ادامه، به برخی از مواد غذایی که می‌توانند به پوسیدگی دندان‌ها منجر شوند، اشاره می‌کنیم:

۱) قند و شکر

مصرف بیش از حد قند و شکر می‌تواند باعث افزایش ترشح اسید در دهان شود. این اسیدها می‌توانند لایه مینایی دندان را تخریب کنند و پوسیدگی را به وجود آورند. بهتر است مصرف قند و شکر را محدود کرده و بعد از آن دهان خود را بشویید.

۲) انواع نوشیدنی‌های قند دار

نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه‌ها، آبمیوه‌های قند دار و انرژی‌زاها حاوی سطح بالایی از قند هستند. برخی از این نوشیدنی‌ها حاوی اسیدهای طبیعی یا اسیدهای افزوده هستند که می‌توانند به لایه مینایی دندان‌ها آسیب برسانند و پوسیدگی را تسریع کنند. بهتر است مصرف این نوشیدنی‌ها را محدود کنید و حتماً بعد از مصرف آنها دهان خود را بشوییدو همچنین همواره برای مصرف آنها از نی استفاده کنید و هرگز در دهانتان غرغره نکنید..

۳) تنقلات شیرین

تنقلات شیرین مانند آدامس، شکلات، کیک و بیسکوییت‌ها نیز می‌توانند عامل پوسیدگی دندان‌ها باشند. این تنقلات شیرین حاوی قند و شکر هستند و همچنین ممکن است در بین دندان‌ها گیر کنند و باعث رشد باکتری‌ها و تولید اسیدها شوند. پس از مصرف این تنقلات، بهتر است دهان خود را بشویید و لایه‌ی قند را از دندان‌ها بردارید. کلا در استفاده از مواد قندی که حالت چسبنده دارند دقت کنید زیرا این مواد زمان بیشتری روی دندانها می چسبند و باعث می شوند زمان بیشتری دندانها را تخریب کنند

۴)مواد غذایی سرخ کرده و ترش

مصرف مواد غذایی سرخ‌کرده و ترش مانند چیپس، سیب‌زمینی سرخ‌کرده، پیتزا و سس‌های ترش می‌توانند به پوسیدگی دندان‌ها کمک کنند،

روش‌های پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها و حفظ سلامت دهان

۱) مصرف مواد غذایی سالم در حفظ سلامت دهان

مصرف مواد غذایی سالم و پر از مواد مغذی می‌تواند به حفظ سلامت دهان و پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها کمک کند. مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه، ماهی، گوشت سفید و لبنیات کم چرب می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت دندان‌ها کمک کند.

مصرف مواد غذایی سالم در حفظ سلامت دهان

۲) بهداشت دهان و دندان

حفظ بهداشت دهان و دندان با مسواک زدن دندان، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه به طور منظم می‌تواند به پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها کمک کند.مسواک زدن دندان را دو بار در روز به مدت دو دقیقه استفاده کنید و حتماً قبل از خواب شب دهان خود را بشویید.

۳) مصرف آب

مصرف آب به میزان کافی می‌تواند به تولید بیشتر ترشحات دهان کمک کند و باعث شستشوی باکتری‌ها و اسیدهای تولید شده در دهان شود، بنابراین آب می‌تواند به تعادل از pH دهان شود و مانع کاهش پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری کند..

در نهایت، برای پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها، بهتر است مصرف مواد غذایی قند دار و شیرین را محدود کنید و به بهداشت دهان و دندان خود بیشتر دقت کنید.

نکته حائز اهمیت این است که برخی مواد ممکن است در ظاهر حاوی شکر نباشند ولی در واقع حجم زیادی از مواد قندی را دارند. برای مثال سس کچاپ اگر چه ظاهرا شیرین نیست ولی حاوی مقادیر زیادی از مواد قندی است. علاوه بر آن حاوی اسیدهای افزوده هستند که ممکن است به لایه مینایی دندان‌ها آسیب برسانند و باعث تولید اسیدها و تکثیر باکتری‌ها شوند.

برای کاهش تأثیر پوسیدگی دندان‌ها ناشی از سس‌ها، می‌توانید موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • محدود کردن مصرف سس‌ها: مصرف سس‌های قند دار و شیرین را به حداقل برسانید. ترجیحاً از سس‌های طبیعی و بدون قند استفاده کنید.
  • شستشوی دهان پس از مصرف: بعد از مصرف سس‌ها، دهان خود را با آب بشویید تا از بین بردن لایه قند و اسیدهای موجود در دهان کمک کنید
  • استفاده از برس دندان: پس از مصرف سس‌ها، مناسب است دندان‌های خود را بشویید تا لایه قند و اسیدها را از روی سطح دندان‌ها بردارید.
  • مهار نوشیدنی‌ها: مصرف نوشیدنی‌های سرکه دار و ترش مانند آبلیمو، نوشابه‌های ترش و سایر نوشیدنی‌های مشابه را به حداقل برسانید.
  • چکاپ و اقدامات پیشگیرانه تاثیر بسزایی در سلامت دهان و دندان‌ها دارد