داشتن دندان در هنگام تولد
دندان ناتال
همه ی ما می دانیم معمولا تا زمانی که کودک دندان هایش در بیاید به طور متوسط در ۶ یا ۷ ماه زمان میبرد. اما این که نوزاد هنگام تولد دارای دندان باشد خیلی نادر است و از هر ۳۰۰۰ تولد ممکن است یک نوزاد با همچین شرایطی به دنیا بیایید. اگر کودکی در هنگام تولد دارای دندان باشد به آن دندان ناتال گفته می شود. اما اگر در ۳۰ روز اولی که کودک شما به دنیا امده دندانی رویش پیدا کند به آن دندان نئوناتال گفته می شود. دندان های ناتال بیشتر از دندان های نئوناتال شیوع دارند. شاید شما فکر کنید این دندان ها اضافه هستند اما باید بدانید که حدود ۹۰درصد این دندان ها دندان شیری هستند و فقط ۱۰ درصد از آن ها اضافی است و باید کشیده شود.در این مقاله می خواهیم به این موضوع بپردازیم که اگر نوزادی دارای دندان باشد در هنگام تولد باید چه کارهایی انجام دهیم.
مشکلاتی که ممکن است دندان ناتال برای شما و کودک تان ایجاد کند؟
وجود دندان هنگام تولد هم مشکلاتی برای مادر و نوزاد ایجاد می کند این دندان ها ممکن است تیز باشند یا لق باشند واگر مادری به فرزند خود شیر بدهد امکان زخم شدن وجود دارد. اما مشکلات اصلی بیشتر برای نوزاد است که باید هر چه سریعتر با مشاهده آن به پزشک مراجعه کرد که در این قسمت به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
مشکلات تغذیه ای: از مشکلات تغذیه می توان به این نکته اشاره کرد که ممکن است دندان کودک درد کند و از خوردن شیر یا غذا خودداری کند که این امر باعث ضعیف شدن کودک می شود.
زخم شدن زبان: سطح زبان به این دندان برخورد کرده و ممکن است باعث ساییده شدن زبان و زخم شدن زبان شود.
مشکلات تنفسی: اگر ناتال لق باشد ممکن است بیفتد و در مجرای تنفسی کودک گیر کرده و باعث خفگی شود.
اما مشکلاتی که در بالا گفته شد ممکن است در همه ی کودکانی که با دندان متولد می شوند وجود نداشته باشد که این احتمال وجوددارد که این دندان، دندان شیری نوزاد شما باشد و باید آن را نگه دارید.
چه اتفاقی می افتد نوزادی دارای ناتال می شود؟
به چند عامل می توان اشاره کرد:
ژنتیک : ژنتیک در رویش دندان های شیری خیلی موثر است . اگر پدر و مادر شما دندان هایشان زود یا خیلی دیر جوانه زده باشد این احتمال برای کودک هم می توان در نظر گرفت که به این مشکل دچار خواهد شد.
سلول های جوانه دندان: جوانه دندانی در اصل بدنه اصلی یا همان اسکلت دندان است.و نزدیکی سطح لثه قرار دارند.
عوامل محیطی: شاید برایتان عجیب باشد اما در هنگام بارداری بعضی از آلاینده ها از جفت عبور می کنند.
بارداری:مشکلاتی که مادر در دوره ی بارداری داشته دوره های تب طولانی ،تروما و … از جمله مواردی می توانند باشد که باعث به وجود آمدن این دندان ها می شوند.
اما بعضی اوقات وجود ناتال نشانه ای از یک بیماری یا سندروم می تواند باشد.اگر ناتال دندان بزرگ آسیا باشد با سندرمی به نام فایفر روبرو هستیم که یک اختلال ژنتیکی است. از دیگر اختلالات نادر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شکاف لب و کام
سندرم الیس – وان کِرِوِلد
سندرم پروجروید نوزادی
سندرم پیر رابین
سندرم هالرمن-استریف
و…
اگر این دندان وجود داشته باشد چه کاری باید انجام دهیم ؟
در مرحله ی اول باید به پزشک مراجعه کنیم و برای تشخیص عکس رادیوگرافی لازم است. اگر پزشک تشخیص دهد که دندان باید حفظ شود و نیازی به کشیدن ندارد باید بعد از هر بار شیر خوردن نوزاد حتما تمیز شود تا از پوسیدگی دندان جلوگیری شود.
تا زمانی که این دندان مشکل برای کودک ایجاد نکند مثل مشکل در تغذیه و … نیازی به کشیدن یا راه کار های دیگری نیست. اما اگر مشکلی ایجاد کند حتما باید مورد درمان قرار بگیرد.
این دندان ها بیشتر کجا قرار دارند و چه شکلی دارند؟
بیش از ۷۵درصد از دندان های ناتال به صورت دوتایی در وسط فک پایین به وجود می آیند. تحقیقات نشان داده که ۲ درصد از کودکانی که شکاف لب و کام یک طرفه دارند دارای دندان ناتال هستند. اگر بخواهیم از نظر ظاهری این دندان ها را توصیف کنیم ممکن است اندازه، شکل، رنگ مانند دندان طبیعی باشند اما معمولا سایز کوچکی دارند و شکل میخ هستند و رنگ آن ها زردی که به قهوه ای مایل است می باشد. و اغلب دچار تغییر رنگ می شوند. و احتمال لق شدن در ان ها بالاست.
درمان
اگر ناتال خیلی لق باشد و احتمال افتادن آن وجود داشته باشد برای جلوگیری از آسیب های احتمالی به کودک معمولا توصیه می شود که کشیده شود. و اگر دندان تیز باشد و باعث زخم شدن شود معمولا در حد امکان پزشک آن را صاف می کند. و گاهی پزشک برای کاهش ساییدگی زبان، دندان را رزین باندینگ می کند.البته تحقیقات نشان داده که این دندان ها یا قبل از چهار ماهگی می افتد یا کشیده می شود.
مراقبت از دندان ها
چه کودک هنگام تولد دندان داشته باشد چه نداشته باشد سلامت دهان بسیار مهم است. در این قسمت می خواهیم چند روش مراقبتی را توضیح دهیم:
لثه ها قسمت های مهمی هستند هر بار که به کودک غذا می دهید باید آن را با آب ولرم و به نرمی آن را پاک کنید.
هنگامی که کودک تان دندان در آورد حتما باید مسواک زده شود. معمولا مسواک انگشتی پیشنهاد می شود.
بعد از سن دو سالگی می توانید از خمیر دندان هم استفاده کنید البته باید با پزشک فرزند خود صحبت کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.