چکاپ و اقدامات پیشگیرانه در کلینیک دندانپزشکی آینده
با توجه به اینکه عمده بیماری ها و مشکلات دندانی که برای دندانها و لثه ایجاد می شود قابل پیشگیری و جلوگیری است، توصیه می شود که بیماران به صورت منظم برای چکاپ و معاینه مراجعه کنند و این مشکلات را در مراحل اولیه حل کنند. علاوه بر این آموزش بهداشت برای پیشگیری از مشکلات دهان و دندان باید بر پایه اصول علمی انجام شود و در کلینیک دندانپزشکی آینده این مقوله توسط پزشکان و بهداشتکار دهان و دندان انجام می شود.
علت عمده پوسیدگی دندانها پلاک میکروبی می باشد؛ یکی از اقدامات پیشگیرانه که قابل انجام است، فلوراید تراپی است؛ این اقدام برای تمام بیماران و در تمام سنین قابل انجام است و می تواند استحکام دندان بیمار را در برابر پوسیدگی افزایش دهد و مانع ایجاد پوسیدگی شود. فلوراید تراپی باعث تغییر در کریستالهای مینایی میشود و آنها را در مقابل پوسیدگی مقاوم تر می کند. فیشور سیلنت یا شیارپوش یکی دیگر از اقدامات پیشگیرانه است که برای دندان های دائمی در کودکانی که دندانهای شیری آنها دچار پوسیدگی شده اند توصیه می شود. پس از اقدامات پیشگیرانه، در صورت بروز مشکلات، بهتر است در مراحل اولیه ترمیم انجام شود.
علت عمده بیماریهای لثه، پلاک میکروبی و جرم باقیمانده روی دندانها می باشد. جرم در واقع پلاک میکروبی است که مدت زمان زیادی روی دندانها باقی مانده است و حالت گچی و سفت پیدا کرده است، این توده آهکی باعث تحلیل استخوان اطراف دندان و ناراحتی های لثه می شود؛ لذا بهتر است هر شش ماه توسط بهداشتکار دهان و دندان چک شده و در صورت نیاز به جرمگیری این عمل انجام پذیرد.
سوالات متداول در بهداشت و نگهداری سلامت دندانها
چه کار کنیم به دندانپزشک کمتر مراجعه کنیم؟
عمده کار دندانپزشک ترمیم و بازسازی قسمتهای تخریب شده و از دست رفته دندانهاست؛ اگر بتوانیم مانع تخریب دندانها شویم طبیعتاٌ کمتر به دندانپزشک نیاز پیدا می کنیم.
چگونه سلامت دندانهای خود را حفظ کنیم؟
علت اصلی خرابی و پوسیدگی دندانها حضور طولانی مدت مواد قندی و پوسیدگی زا در کنار پلاک باکتری روی سطح دندان می باشد. اگر با رعایت بهداشت و استفاده درست از مواد غذایی این همزمانی کاهش پیدا کند، سلامت دندانها بیشتر حفظ می شود .
هرچند وقت یکبار مسواک بزنیم؟
هرچقدر بیشتر مسواک بزنید، همزمانی حضور باکتری و مواد قندی روی دندان کمتر شده و پوسیدگی شما کمتر می شود. حداقل روزی دوبار و هر دفعه برای دو دقیقه مسواک بزنید. بهترین زمان مسواک زدن بعد از صبحانه و شب قبل از خواب می باشد .
از چه خمیر دندان و چه میزان فلوراید استفاده کنیم؟
متاسفانه با توجه به اینکه شبکه آبرسانی در ایران فلوراید ندارد، مردم ایران همگی جزو طبقه بندی بیماران با ریسک بالا برای پوسیدگی قرار می گیرند، بنابراین :
- برای کودکان زیر 18 ماه باید روزی دوبار مسواک زده شود. (بدون خمیر دندان)
- برای کودکان 18 ماهه تا 6 سال باید روزی دو بار با خمیر دندان با فلوراید 1000ppm مسواک زده شود و اگر از خمیر دندان 550ppm -500 فلوراید استفاده می کنید تعداد دفعات مسواک زدن را بیشتر از دو بار کنید.
- برای کودکان 6 سال تا سن بلوغ با خمیر دندان 1000ppm تا 1500ppm مسواک زده شود.
- برای بالغین با خمیر دندان 5000ppm باید مسواک زده شود و اگر از خمیر دندان با فلوراید 1000ppm یا 1500ppm استفاده می کنید، باید بیش از دو بار مسواک بزنید.
- دقت فرمایید با توجه به اینکه در بازار ایران خمیر دندان با فلوراید 5000ppm به صورت روتین وجود ندارد، بنابراین باید بیشتر از دو بار از خمیر 1000 ppm تا 1500 ppm استفاده کنید.
چگونه بخوریم که دندان هایمان کمتر دچار پوسیدگی شود؟
علت اصلی پوسیدگی دندان ها حضور طولانی مواد قندی است و عمده این مواد قندی از طریق غذاهای میان وعده روی سطح دندان ها قرار می گیرند، اگر در رژیم غذایی سعی شود تا حد امکان میان وعده های شیرین را کاهش دهیم، مشکل عمده پوسیدگی ها حل می شود.
در رژیم غذایی اصلی ترتیب مواد قندی ، پروتئین و فیبرها را رعایت کنیم تا مواد قندی کمتری روی دندان ها باقی بماند, برای مثال در میهمانی ها ابتدا شیرینی را سرو کنیم، بعد میوه؛ چون میوه به علت حالت فیبری خود باعث تمیز شدن مواد قندی از روی سطح دندان می شود.
آیا نخ دندان کشیدن برای همه اجباری است؟
بله، غیر از کسانی که دست دندان مصنوعی کامل دارند!
دندانها به صورت بلوکهای پنج وجهی کنار یکدیگر قرار گرفته اند و در بهترین حالت با مسواک تنها سه وجه از آنها تمیز می شود؛ دو وجه بین دندانی که محل تجمع بیشتر پلاکهای میکروبی می باشند با مسواک زدن تمیز نمی شوند و باید با نخ دندان تمیز شوند؛ پس هر دو دندانی که با هم در تماس هستند نیاز به نخ دندان کشیدن دارند؛ همچنین برای کودکان نیز به مجردی که دندانهایشان در تماس با یکدیگر قرار گرفتند باید از نخ دندان استفاده شود.
آیا جرم گیری برای دندان ها ضرر دارد یا آسیبی می رساند؟
خیر، جرم گیری با دستگاه های امروزی و روش های جرم گیری، هیچگونه آسیبی به لثه یا دندان ها نمی رساند و مانع مشکلات بعدی دندان ها می شود. اتفاقا اغلب مشکلات دندان ها که به وسیله جرم پوشانده شده است نمایان می شود و با جرم گیری مانع پیشرفت آن می شویم.
هر چند وقت یکبار باید جرم گیری کنیم؟
با توجه به رژیم غذایی و مصرف دخانیات برای هر فرد متغیر بین 6 ماه تا سالی یکبار بررسی لثه ای پیشنهاد میشود. بهتر است هر 6 ماه یا یک سال به پزشک مراجعه کنیم و ویزیت توسط پزشک انجام شود تا اگر مشکلی در دندان ها وجود داشته باشد در مراحل اولیه درمان صورت گیرد .
با حساسیت احتمالی بعد از جرم گیری چکار کنیم؟
حساسیت موقت بعد از جرم گیری طبیعی است، بهتر است تا یک هفته از نوشیدن مایعات با سرما و گرمای زیاد خودداری شود. این حالت در دندان های شما موقت می باشد و گذرا است.
چکار کنیم زود به زود به جرم گیری نیاز پیدا نکنیم؟
جرم دندان ناشی از کلسیفیته شدن پلاک دندانی است؛ با رعایت بهداشت دندان که نخ دندان و مسواک می باشد و تعویض مسواک معمولا هر 6 ماه یک بار و مسواک زدن پشت دندان های قدامی پایین در هر بار مسواک کردن دندان ها، از تشکیل پلاک های میکروبی و در نهایت جرم های دندانی جلوگیری نمایید.
آیا با جرم گیری دندان ها سفید می شود؟
با انجام جرم گیری اغلب جرم و قطعات کلسیفیته که روی سطح دندان چسبیده است را بر میداریم یا نهایتا رنگ ریزه هایی که به دندان چسبیده است، ولی گاهی اوقات رنگ دندان تغییر نکرده و باید توسط دندانپزشک عمل بلیچینگ انجام شود.
دپارتمان چکاپ دندان و اقدامات پیشگیرانه