کیست مخاطی یا زگیل دهان
آشنایی با کیست مخاطی که شبیه زگیل دهانی است!
کیست مخاطی ( کیست موکوسل ) چیست؟
کیست های مخاطی کیسه های کوچک پر از مایعی هستند که تمایل دارند در دهان یا روی انگشتان دست و پا ایجاد شوند. آنها مضر نیستند، اما ممکن است ناراحت کننده باشند. چندین گزینه برای حذف آنها وجود دارد.
در این مقاله با انواع کیست های مخاطی، علل آنها و نحوه درمان آنها آشنا خواهیم شد.
انواع کیست مخاطی
دو نوع اصلی کیست موکوسل وجود دارد که این مقاله به آنها می پردازد:
کیست های مخاطی دهان
کیست های مخاطی دهان در دهان ایجاد می شوند. آنها در نزدیکی روزنه های غدد بزاقی، اغلب روی لب ها یا کف دهان ظاهر می شوند. کیست در کف موکوسل دهان به عنوان رانولا شناخته می شود. کیست روی لثه را اپولیس می نامند. آنها همچنین می توانند در اطراف سوراخ ایجاد شوند. کیست های مخاطی دهان در افراد زیر ۳۰ سال شایع تر است.
کیست های مخاطی دیجیتال
کیست های مخاطی علاوه بر دهان می توانند در سایر نواحی بدن نیز ایجاد شوند.
کیست های دیجیتال به صورت کیسه های سفت در نزدیکی مفاصل انگشتان دست یا پا ظاهر می شوند. این نوع کیست به عنوان گسترش مفصل ایجاد می شود. همچنین ممکن است دور از مفصل رشد کنند، مانند نزدیکی پایه ناخن دست یا پا.
کیست های مخاطی دیجیتال در بزرگسالان مسن تر، به طور معمول در افرادی که بیش از ۷۰ سال سن دارند، شایع تر است.
علل ایجاد کیست مخاطی
کیست های مخاطی دهان اغلب نتیجه آسیب یا آسیب به لب ها یا داخل دهان هستند. علل رایج این امر عبارتند از:
- گاز گرفتن لب
- مکیدن گونه داخلی
- مکیدن لب
- پیرسینگ
- رشد غیر طبیعی دندان
- کیستهای موکوسل دهان که در کف دهان ایجاد میشوند به دلیل مسدود شدن غده بزاقی در زیر زبان ایجاد میشوند.
دقیقاً مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد کیست دیجیتال می شود. مایع در مفاصل انگشتان دست یا پا می تواند از سوراخ های کوچک خارج شود. این می تواند باعث تورم پوست و ایجاد کیست شود. این سوراخ های کوچک ممکن است در نتیجه پیری ایجاد شوند.
علائم ایجاد کیست مخاطی ( موکوسل )
کیست های مخاطی کیسه های نازکی هستند که حاوی مایع شفاف هستند. آنها معمولاً از نظر ظاهری صاف یا براق و به رنگ صورتی مایل به آبی هستند. کیست ها می توانند از نظر اندازه متفاوت باشند اما معمولاً ۵ تا ۸ میلی متر عرض دارند.
کیست های مخاطی معمولاً با هیچ علامت دیگری به جز وجود خود کیست همراه نیستند. آنها می توانند ناراحت کننده باشند، اما معمولاً هیچ دردی ایجاد نمی کنند.
کیست های بزرگ دهان ممکن است در جویدن یا صحبت کردن اختلال ایجاد کنند. همچنین امکان ترکیدن کیست وجود دارد. این باعث نشت مایعات می شود و می تواند خطر عفونت باشد.
نحوه تشخیص کیست موکوسل
کیست های مخاطی به راحتی قابل تشخیص هستند. پزشک معمولاً کیست را از طریق معاینه فیزیکی مختصر ناحیه آسیب دیده تشخیص می دهد.
در برخی موارد ممکن است برای تایید تشخیص نیاز به بیوپسی باشد. این روش شامل گرفتن نمونه کوچک پوست و بررسی آن در زیر میکروسکوپ است. تجزیه و تحلیل این نمونه کمک می کند تا مشخص شود که آیا یک بیماری جدی تر مانند سرطان یا نوع دیگری از رشد وجود دارد یا خیر.
سایر آزمایشات ممکن، شامل سونوگرافی یا سی تی اسکن است.
درمان کیست موکوسل
درمان کیست مخاطی اغلب ضروری نیست. در بیشتر موارد، کیست به مرور زمان خود به خود بهبود می یابد. مهم است که کیست را نچینید یا نکشید. این می تواند منجر به یک زخم باز شود که ممکن است عفونی شود یا باعث ایجاد اسکار دائمی شود. با گذشت زمان، کیست به عنوان بخشی از روند بهبودی خود می ترکد.
گاهی اوقات تمیز کردن کیست با آب نمک می تواند به جلوگیری از عفونت کمک کند.
در مورد کیست های موکوسل دهان، افراد باید سعی کنند از گاز گرفتن یا مکیدن لب ها یا گونه ها خودداری کنند، زیرا انجام این کار می تواند آنها را بدتر کند.
اگر کیست باعث ناراحتی می شود یا بیش از دو هفته ادامه دارد، فرد باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کند. یک پزشک یا دندانپزشک ممکن است از یک سوزن استریل برای ترکیدن کیست به صورت دستی استفاده کند.
همچنین می توان کیست را با استفاده از موارد زیر درمام کرد:
- لیزر درمانی: کیست را می توان با استفاده از لیزر از پوست جدا کرد.
- سرما درمانی: با انجماد کیست به راحتی می توان آن را از بین برد
- عمل جراحی: در موارد جدی تر، کیست را می توان با جراحی برداشت. غده ای که باعث ایجاد کیست شده است نیز اغلب خارج می شود.
جراحی برای کیست هایی که چندین بار تکرار شده اند، رایج تر است.
- برداشتن کیست موکوسل: معمولا یک روش بی خطر است. در موارد نادر، ناحیه اطراف ممکن است در طول فرآیند آسیب ببیند.
نتیجه کلی
کیست های مخاطی معمولا بی ضرر هستند و می توانند به حال خود رها شوند. اغلب، آنها ظرف چند هفته از بین می روند. برداشتن یا ترکیدن کیست ها می تواند روند بهبودی را کند کرده و خطر عفونت را افزایش دهد. اگر کیست باعث درد یا ناراحتی می شود یا بیشتر از حد طبیعی باقی می ماند، توصیه می شود به پزشک مراجعه کنید. گزینه های مختلفی برای از بین بردن کیست های مخاطی وجود دارد که در طی مقاله به آنها پرداختیم.
بنابراین برای مشاوره رایگان و ویزیت متخصصان و دندانپزشکان مجرب، می توانید با کلینیک دندانپزشکی آینده تماس بگیرید و از شر بیماری ها و مشکلات دهانی و دندانی خود خلاص شوید!
منبع: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321818#outlook