رتروگناتیزم-فکتو بکوب از نو بساز!

0
(0)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

رتروگناتیزم چیست؟

رتروگناتیزم و جراحی ارتوگناتیک  

 

رتروگناتیزم چیست؟ 

رتروگناتیزم متشکل از دو کلمه رترو به معنی عقب رفتگی و گناتیک به معنی فک است که در مجموع به معنی عقب رفتگی فک های بالا یا پایین است که به آنها ماگزیلا ( فک بالا) و مندیبل( فک پایین) گفته می‌شود. اصطلاح رترو‌گناتیزم بیشتر برای عقب رفتن فک پایین یا مندیبل به کار می‌رود. 

جراحی ارتوگناتیک 

ارتو به معنی صاف کردن یا اصلاح است و گناتیک هم همانطور که گفته شد به معنی فک است. این جراحی برای درمان و اصلاح عقب رفتگی فک های بالا و پایین که باعث ایجاد انواع مال اکلوژن هستند و زاویه فک و صورت را بر هم می‌زنند، به کار می‌رود. جراحی فک ناهنجاری های دندان و فک و استخوان های صورت را اصلاح می‌کند. این ناهنجاری ها باعث بروز مشکلاتی از قبیل اختلال در جویدن غذا، صحبت کردن و تلفظ حروف و مشکلات تنفسی می‌شود. با استفاده از جراحی ارتوگناتیک به همراه ارتودنسی، ناهنجاری های فکی و دندانی بر طرف و نیمرخ افراد زیبا تر می‌شود. 

مشکلاتی که در اثر ناهنجاری فک و دندان ایجاد می‌شود؟ 

  • مال اکلوژن کلاس های دو و سه 
  • کشیدگی و یا کوتاهی صورت 
  • بروز رتروگناتیزم در فک های بالا و پایین
  • رتروگناتیسم
  • ایجاد لبخند های لثه ای 
  • صورت و اجزای صورت در تقارن نیستند.
  • باعث بروز دندان قروچه می شود. 
  • مشکلاتی در جویدن، تنفس و تکلم ایجاد می‌کند. 

 

انواع جراحی های فکی و ارتوگناتیک 

   جراحی جلو کشیدن چانه: در صورتی که نوک چانه عقب تر از حد طبیعی باشد اما دندان ها به درستی روی هم قرار گرفته باشند، برای جلو کشیدن نوک چانه از روش های استئوتومی یعنی شکستن استخوان انجام می‌شود. این روش بسیار ساده و کوتاه است. بعد از جراحی ممکن است در محل جراحی تورم ایجاد شود که بد از مدت خیلی کوتاهی برطرف می‌شود. اکثر بیماران از این روش رضایت دارند و روش کار‌آمدی است. 

   جراحی عقب کشیدن چانه: در صورتی که دندان های فرد کاملا روی هم قرار گرفته باشند اما چانه او از حد معمول جلو‌تر باشد، با جراحی عقب کشیدن نوک چانه آن را درمان می‌کنند. اما اگر این نامتقارنی به دلیل ساختار نامتقارن استخوان فک باشد، روش درمان آن جراحی هر دو فک می‌باشد. 

   جراحی مندیبل(فک پایین): در این روش پزشک در فک برشی ایجاد می‌کند و استخوان را به عقب می‌کشد. این کار از دو روش انجام می‌شود. یا پزشک به صورت عمودی بخش پشت استخوان فک را برش می‌دهد که به آن روش استئوتومی SSRO  می‌گویند. یا اینکه جراح استخوان را به صورت مورب برش می‌زند و بخشی از استخوان را بر میدارد که به این روش استئوتومی IVRO  می‌گویند. 

   جراحی ماگزیلا(فک بالا): این نوع جراحی فک یکی از رایج ترین جراحی های فک است که بیشتر برای بیرون آوردن دندان نهفته و همچنین برای به عقب کشیدن دندان و لثه کاربرد دارد. 

   جراحی هر دو فک بالا و پایین: اگر مال اکلوژن و عدم تقارن در صورت وجود داشته باشد و لب ها و چانه جلو تر از حالت طبیعی باشد و صورت کشیده تر باشد، جراح با جراحی فک بالا و پایین چانه را عقب می‌کشد و مال اکلوژن و ناهماهنگی را اصلاح می‌کند تا فرم صورت و چهره زیبا‌تر شود. 

دلایل ایجاد رتروگناتیزم

در بیشتر موارد مال اکلوژن کلاس دو به صورت ارثی ایجاد می‌شود. اما در مواردی ممکن است به دلیل رشد زیاد فک بالا یا رشد نکردن فک پایین و یا ترکیب این دو مورد ایجاد شود. اما بر طبق تحقیقات انجام شده، دلیل اصلی این بیماری رترو‌گناتیزم فک پایین یا مندیبل است که باعث عقب رفتن فک پایین و جلو آمدن و ایجاد برآمدگی توسط فک بالایی می‌شود. 

عوامل دیگری نیز ممکن است در ایجاد مال اکلوژن کلاس دو تاثیر گذار باشد. مانند مکیدن انگشتان در نوزادی، برخی آلرژی های محیطی، ضعیف بودن عملکرد دستگاه تنفسی و یا بلع غیر عادی. 

عقب رفتدگی فک پایین

علائم عقب رفتگی فک 

وقتی ماگزیلا و مندیبل ارتباط هماهنگی نداشته باشند، این ناهماهنگی در صورت فرد قابل مشاهده خواهد بود. معمولا دندان های فک پایین عقب تر از دندان های فک بالایی قرار می‌گیرند و چانه نیز عقب تر می‌رود و به تبع آن لب پایین نیز دچار عقب رفتگی می‌شود. 

 در بعضی افراد ممکن است دچار مشکل در مفصل های فکی – گیجگاهی شوند. این شرایط باعث ایجاد گرفتگی و درد می‌شود. 

در اثر رتروگناتیزم چه مشکلاتی برای فرد ایجاد می‌شود؟ 

  • از آنجاییی که مال اکلوژن در جویدن صحیح غذا مشکل ایجاد می‌کند، می تواند باعث ایجاد اختلالات گوارشی شود. 
  • افرادی که طولانی مدت با این بیماری همراه بوده اند، دندانهایشان به کج بودن و قرار گرفتن در موقعیت های نامناسب عادت دارند. 
  • این بیماری باعث ایجاد مشکلات تنفسی و ایجاد آپنه خواب می شود. آپنه خواب مشکلی است که به دلیل انسداد و تنگی مجرای تنفسی در خواب باعث قطع شدن تنفس می‌شود. در اکثر مواقع افراد متوجه آن نمی‌شوند اما در صورت شدید بودن می‌تواند حتی کشنده باشد. آپنه خواب همچنین باعث می‌شود بلافاصله بعد از به خواب رفتن، فرد شروع به خر و پف شدید می‌کند و بعد از مدتی تند تند نفس می‌کشد. 

روش های درمان رترو‌گناتیزم

در کودکان و نوجوانان وقتی رتروگناتیزم شدید نباشد، ممکن است تا اوایل کودکی متوجه آن نشوند. در این موارد، کودک معمولا می‌تواند با ارتوپدی دندان و صورت یا ارتودنسی درمان شود تا رشد را اصلاح کند و تراز دندان ها را بهبود بخشد. ارتوپدی دندانپزشکی از درمان بیومکانیکی مانند دستگاه های ارتودنسی برای تغییر رابطه فک ها و فعالیت ماهیچه ها برای تاثیرگذاری بر رشد صورت استفاده می‌کند.

 

تشخیص رتروگناتیسم در نوزادی

 در نوجوانی یا بزرگسالی، اگر پس از توقف رشد، فرد همچنان به حالت رتروگناتیزم باشد، ممکن است هنوز به جراحی پیشرفت فک پایین نیاز داشته باشد. در طی این روش هر دو ماگزیلا و مندیبل پیشرفته می‌شوند. بیماران به احتمال زیاد نیاز به ارتودنسی دارند تا دندان های خود را قبل از این جراحی تراز کنند. علاوه بر درمان‌هایی که گفته شد، کسانی که رتروگناتیا آنها به آپنه خواب کمک می‌کند ممکن است نیاز به استفاده از دستگاه فشار مثبت مداوم راه هوایی داشته باشند تا به خواب آنها کمک کند. این دستگاه آپنه خواب را درمان نمی کند، اما تنفس در شب را بهبود می‌بخشد.

به طور کلی برای کسانی که از ظاهر خود راضی هستند و فقط می خواهند مال اکلوژن را درمان کنند، ارتودنسی به آنها توصیه می‌شود. برای کسانی که از موقعیت دندان های خود راضی هستند اما فرم چهره شان را نمی پسندند، جراحی های زیبایی چانه پیشنهاد می‌شود. کسانی که آپنه خواب دارند ارتوگناتیک توصیه می‌شود. 

تشخیص اینکه کدام روش برای شما بهتر است تنها با معاینه دقیق دندان های شما با استفاده از رادیوگرافی ها و عکس های گرفته شده با اشعه ایکس امکان پذیر است. جهت رزرو نوبت و دریافت مشاوره با کلینیک دندانپزشکی آینده تماس بگیرید. 

 

[/vc_column_text][us_btn label=”دریافت نوبت” link=”url:https%3A%2F%2Fnobat.ir%2F” align=”center”][/vc_column][/vc_row]

این محتوا چقدر برای شما مفید بود؟

۱ تا ۵ به این پست چند میدید؟

0 / 5. تعداد رای‌ها: 0

اولین نفر باشید

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *