دستگاه فانکشنال ارتودنسی فکتو اصلاح میکنه!
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
دستگاه فانکشنال ارتودنسی برای اصلاح فک و استخوان
دستگاه فانکشنال ارتودنسی چیست؟
دستگاه فانکشنال ارتودنسی برای اصلاح فرم و رشد استخوان های فک استفاده میشود. با استفاده از این دستگاه فک پایین و یا بالا را جا به جا میکنند تا ناهنجاری های فک و دندان ها را اصلاح کنند.
این دستگاه در دو نوع ثابت و متحرک مورد استفاده قرار میگیرد. نوع ثابت را دندانپزشک روی دندان های بیمار قرار میدهد. از مزیت های این نوع ارتودنسی فانکشنال این است که نیاز به همکاری زیاد بیمار نیست و اکثرا توسط دندانپزشک انجام میشود. اما حفظ بهداشت دهان و دندان ها و مسواک زدن با این نوع ارتودنسی، کمی سخت است. اما در مقابل ارتودنسی فانکشنال متحرک به راحتی توسط بیمار میتواند برداشته و گذاشته شود. همچنین بهداشت و مسواک زدن برای بیمار با استفاده از نوع متحرک آن راحت تر است. اما در این نوع پزشک به همکاری بیمار نیاز بیشتری دارد تا نتیجه مطلوب به دست آید.
ارتودنسی فانکشنال در چه مواردی استفاده میشود؟
به طور کلی رایج ترین بیماری هایی که با این نوع ارتودنسی قابل درمان است شامل ۵ مورد زیر است:
۱– ناهنجاری های کلاس دو فک: در این ناهنجاری فک پایینی کمی عقب تر از فک بالایی قرار دارد.
۲- ناهنجاری های کلاس سه فک: در این ناهنجاری، برعکس کلاس دو، فک پایینی فرد بیمار جلوتر از فک بالایی قرار دارد.
۳- دیپ بایت ( deep bite): این ناهنجاری زمانی ایجاد میشود که دندان های جلویی فک بالا بیش از حالت نرمال دندان های فک پایین را بپوشانند.
۴- اپن بایت ( open bite): در این ناهنجاری دندانی، بیمار هنگام بستن دهان خود از فاصله ایجاد شده بین فک بالا و پایین رنج میبرد. این ناهنجاری از هم پوشانی طبیعی دندان های دو فک جلوگیری میکند.
۵- انحراف فک: در این ناهنجاری یکی از فک ها به سمت راست و دیگری به سمت چپ منحرف میشود که تاثیر بسیار مخربی بر چهره فرد بیمار میگذارد.
فانکشنال ثابت یا متحرک؟
اگر برای کودکان ناهنجاری های کلاس دو یا سه اتفاق بیفتد، از دستگاه های متحرک برای اصلاح آن استفاده میکنند که کارایی و نتیجه خوبی هم دارد. اما برای بزرگسالان از آنجایی که استخوان ها شکل گرفتند و رشد آنها تمام شده است، دستگاه های متحرک کارساز نیستند. در این موارد یا باید از دستگاه های ثابت استفاده کنید و یا با تشخیص پزشک به جراح فک و صورت مراجعه کنید.
فانکشنال ارتودنسی در چه سنی باید انجام شود؟
از آنجایی که این ارتودنسی بر روی رشد و وضعیت استخوان های فک تاثیر میگذارد، بهتر است در دوران نوجوانی که هنوز رشد استخوان ها تمام نشده است، نسبت به درمان ناهنجاری ها اقدام کنید. بهترین سن برای انجام این نوع ارتودنسی، در دختران بین سنین ۹ تا ۱۱ سالگی است و برای پسران با توجه به اینکه سن بلوغشان با دختران متفاوت است، بهترین سن بین ۱۱ تا ۱۳ سالگی است.
عملکرد این دستگاه چگونه است؟
امروزه دستگاه های ارتودنسی فانکشنال زیادی تولید و وارد بازار شده است که هر کدام انواع مختلفی از ناهنجاری ها را درمان میکنند. به طور کلی این دستگاه ها به گونه ای ساخته شده اند که عملکرد و رشد استخوان های فک را تحت تاثیر قرار میدهند. این دستگاه با فشار آوردن بر ماهیچه های فک پایین، باعث تحریک استخوان و رشد آن به سمت جلو میشوند. اگر به نیم رخ فردی که از این دستگاه استفاده میکند را قبل و بعد از درمان مقایسه کنید، متوجه تفاوت ایجاد شده در استخوان فک میشوید.
مزایای ارتودنسی با فانکشنال:
- باعث اصلاح وضعیت دندان ها، استخوان فک، فرم چهره، وضعیت سر و گردن و عضلات متصل به آنها میشود.
- شروع درمان در دوران کودکی باعث میشود با بزرگ شدن و رشد استخوان های بیمار،تعادل بین اجزای صورت برقرار میشود.
- لبخند زیبا تر و اعتماد به نفس رو به شما هدیه میدهد.
- تا حد امکان کشیدن دندان را کاهش میدهد.
- استفاده از نوع متحرک آن شست و شو و بهداشت را راحت تر میکند.
- ورزشکاران میتوانند به راحتی هنگام ورزش آن را خارج کرده و به راحتی دوباره روی دندان ها قرار دهند.
- این دستگاه ها از نظر ظاهری نسبت به بریس های ارتودنسی شکیل تر هستند و کمتر مشخص میشوند.
- نتایج حاصل از این روش درمان، پایدار تر و مطلوب تر هستند.
انواع دستگاه فانکشنال ارتودنسی
همانطور که گفتیم دستگاه های فانکشنال در انواع مختلف و برای درمان ناهنجاری های مختلف ساخته میشوند. با انواع آنها آشنا میشویم:
مارا: این دستگاه برای افرادی استفاده میشود که دندان های جلویی فک بالایی آنها بسیار جلوتر از دندان های جلویی فک پایینی قرار گرفته اند.
توئین بلاک: این دستگاه برای کمک به بهبود رشد فک پایینی و اصلاح و درمان ناهنجاریهای اورجت در بیماران مبتلا به آن استفاده میشود.
هربست: این دستگاه برای کسانی که دچار اوربایت خیلی شدید است استفاده میشود. این ناهنجاری از رشد صحیح فک پایینی جلوگیری میکند. این دستگاه از نوع ارتودنسی فانکشنال ثابت است.
بایونیتور: این دستگاه از نوع متحرک است که برای اصلاح فک پایینی و برطرف کردن اوربایت مورد استفاده قرار میگیرد.
فرانکل: فرانکل با تحریک رشد فک پایینی باعث ایجاد فضای خالی میان دندان ها میشود که این فضا ها فرصت را برای رشد صحیح دندان های دائمی ایجاد میکند. فرانکل ها چند نوع هستند:
فرانکل نوع یک: درمان مال اکلوژن کلاس های یک و دو.
فرانکل نوع دو: درمان درجه اول مال اکلوژن کلاس دو از گروه های یک و دو.
فرانکل نوع سه: درمان مال اکلوژن کلاس سه.
فرانکل نوع چهار: درمان ناهنجاری های اپن بایت.
فرانکل نوع پنج: درمان بیماری هایی که با مشکلات زاویه فک بالا یا پایین مواجه هستند.
اکتیویتور: این دستگاه هماهنگی بین فک بالا و پایین که در اثر رتروگناتیک ایجاد شده، برقرار میکند.
زمان و هزینه ارتودنسی با دستگاهفانکشنال
به طور طبیعی اگر در کودکی و نوجوانی درمان آغاز شود معمولا تا ۱ سال درمان انجام میشود. اما باز هم به میزان بیماری و ناهنجاری های دندان بیمار بستگی دارد. طبیعتا در بزرگسالان طول دوره درمان طولانی تر خواهد بود.
از نظر هزینه ای از آنجایی که این دستگاه ها به صورت تخصصی برای هر فرد ساخته میشود، هزینه آن نسبتا بیشتر است. اما نتیجه این نوع درمان طی تحقیقات انجام شده مطلوبیت بسیار بالایی داشته است.
به طور کلی کیفیت و مطلوبیت نتیجه درمان به دو عامل بستگی دارد: اولین و مهم ترین عامل دندانپزشک است. پزشکانی که دانش و مهارت کافی در تشخیص و برنامه ریزی طرح درمان نداشته باشند، قطعا نتایج مطلوبی از آنها به دست نمیآید. و دومین عامل به بیمار بستگی دارد که دقیقا مطابق برنامه ریزی درمان را با همکاری دندانپزشک پیش ببرد.
جهت دریافت نوبت رایگان، با کلینیک دندانپزشکی آینده تماس بگیرید.
[/vc_column_text][us_btn label=”دریافت نوبت” link=”url:%23″ align=”center”][/vc_column][/vc_row]