خونریزی لثه هنگام مسواک زدن
خونریزی لثه و سلامتی شما
خونریزی لثه ممکن است به دلیل ساده ای مانند استفاده از تکنیک اشتباه هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن باشد. همچنین می تواند نشانه ای از وضعیت سلامتی باشد که باید بررسی کنید.
دلایل شایع در ایجاد خونریزی لثه
- ابتلا به ورم لثه، بیماری که باعث التهاب لثه می شود.
- خیلی سخت مسواک می زنید یا مسواک شما به اندازه کافی نرم نیست.
- به تازگی یک روال نخ دندان کشیدن را شروع کرده اید و لثه های شما هنوز به آن عادت نکرده اند.
- از داروهای خاصی مانند رقیق کننده های خون استفاده کنید.
- به دلیل باردار بودن لثه ملتهب دارید (لثه بارداری)
- دندان های شما دارای پروتز هایی است که به خوبی روی هم قرار نمی گیرند.
- ترمیم های دندان معیوب
- التهاب لثه
خونریزی لثه نشانه التهاب لثه شماست. این یک نوع شایع و خفیف بیماری لثه است و به دلیل تجمع پلاک در خط لثه شما ایجاد می شود. اگر التهاب لثه دارید، ممکن است لثه های شما تحریک پذیر، قرمز و متورم شده باشد. و یا هنگام مسواک زدن ممکن است خونریزی کنند.
شما می توانید با مراقبت مناسب از دندان های خود از شر این مشکل خلاص شوید. دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید، هر روز از نخ دندان استفاده کنید، هر روز با دهانشویه آنتی باکتریال دندان ها را بشویید و مرتب به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
پریودنتیت
اگر از التهاب لثه خود مراقبت نکنید، می تواند منجر به بیماری پریودنتال یا پریودنتیت شود، یک بیماری لثه طولانی مدت که به بافت و استخوانی که از دندان های شما حمایت می کند آسیب می رساند.
اگر پریودنتیت دارید، ممکن است لثههای شما ملتهب و عفونی شده و از ریشه دندانهایتان دور شوند.
وقتی لثه های شما به راحتی خونریزی می کنند، می تواند نشانه بیماری پریودنتال باشد. ممکن است دندان های شما لق شوند و از هم جدا شوند. همچنین ممکن است بوی بد دهان، طعم بد در دهان، تغییر در نحوه قرارگیری دندانهایتان هنگام گاز گرفتن و لثههای قرمز، متورم و حساس داشته باشید.
اگر بیماری پریودنتال را درمان نکنید، ممکن است برخی از دندان های خود را از دست بدهید.
دیابت
خونریزی یا تورم لثه می تواند علامت هشدار دهنده دیابت نوع 1 یا نوع 2 باشد.
هنگامی که به این بیماری مبتلا هستید، دهان شما در مبارزه با میکروب ها آنقدر قوی نیست، بنابراین احتمال ابتلا به عفونت هایی مانند بیماری لثه بیشتر است. سطح بالای قند خون که همراه با دیابت است، بهبودی را برای بدن شما دشوارتر می کند، که می تواند بیماری لثه را بدتر کند.
سرطان خون
خونریزی لثه می تواند نشانه سرطان خون نیز باشد. پلاکت به بدن کمک می کند خونریزی را متوقف کند. اگر لوسمی دارید، تعداد پلاکت شما کم است. این اتفاق، توقف خونریزی را در قسمت های مختلف بدن از جمله لثه، برای بدن شما سخت تر می کند.
ترومبوسیتوپنی
اگر هنگام مسواک زدن لثههایتان خونریزی کرد و به خودی خود متوقف نشد، ممکن است لثههایتان تحریک شود یا ممکن است ترومبوسیتوپنی داشته باشید. اگر شما این بیماری را دارید، ممکن است بدن شما پلاکت کافی برای تشکیل لخته خون نداشته باشد. این می تواند منجر به خونریزی بیش از حد در قسمت های مختلف بدن شما از جمله لثه شود.
هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند
اگر هنگام بریدگی کوچک یا انجام کارهای دندانپزشکی خونریزی لثه یا خونریزی شدید دارید، ممکن است نشانه اختلالی مانند هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند باشد.
در این مواقع، خون به درستی لخته نمی شود، بنابراین ممکن است خونریزی لثه داشته باشید.
ویتامین C خیلی کم
این ویتامین به رشد و ترمیم بافت شما کمک می کند. زخم ها را التیام می بخشد و استخوان ها و دندان های شما را تقویت می کند. اگر بدن شما ویتامین C کافی نداشته باشد، ممکن است احساس ضعف و تحریک پذیری کنید. با گذشت زمان، همچنین ممکن است لثه ها متورم شده و خونریزی کنند.
اسکوربوت
نادر است، اما کمبود شدید ویتامین C در بدن شما می تواند منجر به اسکوربوت شود، بیماری مربوط به تغذیه نامناسب. این می تواند شما را ضعیف کند، باعث کم خونی شود و منجر به خونریزی زیر پوست شما شود. خونریزی لثه یک نشانه معمولی اسکوربوت است.
کمبود ویتامین K
اگر متوجه خونریزی زیاد از لثه خود شدید، ممکن است به این دلیل باشد که ویتامین K کافی دریافت نمی کنید. این ویتامین به لخته شدن خون شما به درستی کمک می کند. برای استخوان های شما نیز مفید است. اگر از طریق رژیم غذایی به اندازه کافی دریافت نکنید یا بدن شما آن را به خوبی جذب نکند، می تواند باعث مشکلات خونریزی شود.
گاهی اوقات بروز خونریزی در لثه ها ممکن است نشانه عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد. در نتیجه توصیه می کنیم حداقل دو بار در روز به مدت حداقل دو دقیقه دندان های خود را مسواک بزنید و روزانه از نخ دندان استفاده کنید. سلامت دهان و دندان برای زنان باردار نیز بسیار با اهمیت است. نوسانات هورمونی در دوران بارداری نیز می تواند احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد.
برای درمان آن چه کنیم؟
کیسه یخ را در ناحیه آسیب دیده قرار دهید.
شما می توانید با قرار دادن یک کیسه یخ یا مکعب یخ روی لثه، میزان خونریزی پس از خروج از لثه را کاهش دهید. کیسه یخ به تسکین آسیبهای جزئی که باعث تورم در دندانها مانند بریدگی یا خراش میشود کمک میکند.
بعد از مسواک زدن از دهانشویه استفاده کنید.
دهانشویه های آنتی باکتریال می توانند لثه های شما را درمان کرده و از خونریزی جلوگیری کنند. آنها برای کاهش التهاب و مبارزه با باکتری های داخل لثه و دهان شما شناخته شده اند. علاوه بر این، دهانشویه ها نیز یک راه عالی برای پیشگیری از التهاب لثه هستند. برخی از ترکیبات رایج در دهانشویه ها کلروهگزیدین و پراکسید هیدروژن هستند.
با آب نمک دهان را ضد عفونی کنید.
شستشوی دهان با آب نمک می تواند میزان باکتری های موجود در دهان را کاهش دهد. می توانید این کار را با اضافه کردن نصف قاشق چایخوری نمک به یک فنجان آب گرم انجام دهید. سپس به آرامی آب نمک را به مدت 15 تا 30 ثانیه دور دهان خود بچرخانید و آب را بیرون بریزید. شما باید این کار را چند بار در روز تکرار کنید تا سلامت دهان و دندان خود را حفظ کنید.
چه زمانی به دندانپزشک نیاز دارید؟
اگر لثه های شما بعد از مسواک زدن همچنان خونریزی می کند، باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا سلامت دهان و دندان خود را کنترل کند. درد، قرمزی یا خونریزی لثه نباید هر روز رخ دهد.
اگر بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت می کنید و مشکل برطرف نشد، باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا از مشکلات بعدی مانند بیماری لثه جلوگیری کنید.
بیماری لثه درمان نشده می تواند منجر به عفونت یا از دست دادن دندان شود. مراجعه منظم به دندانپزشک می تواند به شناسایی مشکلات بزرگتر در بدن شما مانند سرطان یا دیابت کمک کند.
اگر شما هم حین مسواک زدن دچار خونریزی لثه می شوید، برای معاینه یا پزشک متخصص با کلینیک دندانپزشکی آینده تماس بگیرید.
منبع: https://www.webmd.com/oral-health/bleeding-gums-other-conditions