ارتودنسی سرامیکی معروف به ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی سرامیکی با براکت های شفاف
ارتودنسی سرامیکی از روش های نوین دندانپزشکی است که جایگزین ارتودنسی فلزی معمولی شده است. در ساخت براکت های این ارتودنسی از مواد کامپوزیتی و آلیاژ های خاصی استفاده شده که آنها را همرنگ دندان های شما میکند و از دیده شدن و تو چشم بودن آنها جلوگیری میکند و زیبایی بیشتری دارند. این مواد مشابه همان موادی هستند که برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار میگیرند و به دلیل شباهت زیاد به دندان های شما، از فاصله ۱ متری هم قابل رویت نیستند. این براکت ها توسط سیم های شفافی به یکدیگر متصل هستند. به همین دلیل به آن ارتودنسی نامرئی میگوییم و افرادی که نیاز به ارتودنسی دارند و از طرفی زیبایی دندان ها اهمیت زیادی برایشان دارد، از ارتودنسی سرامیکی استفاده میکنند.
مزایای استفاده از براکت های شفاف
مهم ترین مزیت آن همرنگ بودن آن با دندان و نامرئی بودن آن است. این مزیت زیبایی لبخند را حفظ کرده و آرامش خاطر بیشتری در طول درمان برای بیماران به همراه دارد.
بریس های سرامیکی استفاده شده در این روش، نسبت به بریس های فلزی ارتودنسی معمولی، مقطع عرضی کمتری دارند که از جلو آمدن لب ها جلوگیری میکند.
براکت های فلزی در ارتودنسی معمولی، در فرایند عکس برداری از دندان و لثه ها اختلال ایجاد میکند و باعث خراب شدن و قابل تشخیص نبودن عکس های گرفته شده با اشعه ایکس میشود. اما براکت های سرامیکی این مشکل را ایجاد نمیکنند. این مزیت کار را هم برای دندانپزشکان هم بیماران راحت تر میکند.
بریس های سرامیکی شبیه مینای دندان هستند و به دلیل شکننده تر بودن، طوری گذاشته میشوند که فشار کمتری به دندان و لثه ها وارد میکند. این امر سبب کاهش درد دندان های بیمار میشود که برای افراد حساس به درد مناسب میباشد.
درست است که براکت های سرامیکی از براکت های فلزی شکننده تر هستند اما اینطور نیست که ارتودنسی سرامیکی کیفیت را فدای زیبایی کند! مواد کامپوزیتی استفاده شده در ساخت آنها دقیقا همان دوام و استحکام مواد استفاده شده برای پر کردن دندان را دارد و با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت های حین درمان احتمال شکستگی و لب پریدگی آنها بسیار کم خواهد شد.
معایب استفاده از ارتودنسی سرامیکی
اولین عیب آن که برای بیماران اهمیت بالایی دارد، هزینه بیشتر نسبت به ارتودنسی معمولی است.
همانطور که گفتیم، جنس براکت های سرامیکی شبیه دندان میباشد و نسبت به فلز استحکام کمتری دارد. در نتیجه به مراقبت بیشتری نیاز دارد.
اندازه براکت های سرامیکی از براکت های فلزی بزرگ تر است که این امر میتواند عمل مسواک زدن را برای بیمار کمی سخت تر کند.
ارتودنسی سرامیکی به دلیل فشار کمتری که به دندان ها وارد میکند، طول درمان را افزایش میدهد. به طوری که ممکن است بین ۱۸ تا ۳۰ ماه زمان ببرد که نسبت به ارتودنسی معمولی طولانی تر است.
جنس این سرامیک ها کمی از مینای دندان ها سخت تر است. بنابراین در صورت برخورد دندان ها با آن ها و یا هنگام خارج کردن آنها از دهان ممکن است به دندان ها آسیب بزند.
ارتودنسی سرامیکی برای چه کسانی مناسب است؟
روش درمان ارتودنسی سرامیکی و فلزی کاملا شبیه به هم میباشد. بنابراین استفاده از آن برای همه افراد توصیه میشود. به طور کلی ارتودنسی برای افرادی که در اثر وراثت، مکیدن انگشتان و یا پستانک و شیشه شیر بیش از حد در کودکی، جویدن ناخن و یا عدم رشد صحیح دندان ها و فک، به بیماری های اوربایت ( overbite)، اپن بایت (open bite) و کراس بایت (cross bite) دچار شده اند، مناسب است.
ارتودنسی سرامیکی برای چه کسانی مناسب نیست؟
از آنجایی که این براکت ها شکننده تر و استحکام کمتری در برابر فشار و ضربه دارند، برای کودکان مناسب نیست. زیرا فشاری که در اثر رشد دندان های دائمی به این براکت ها وارد میشود، میتواند باعث شکستن آنها شود. بنابراین ارتودنسی سرامیکی بیشتر در دندانپزشکی بزرگسالان مورد استفاده قرار میگیرد.
افرادی که سیگار و دخانیات مصرف میکنند، بهتر است از ارتودنسی معمولی استفاده کنند. زیرا نیکوتین موجود در آنها باعث لک شدن براکت های سرامیکی میشود.
همچنین افرادی که روزانه از چای و قهوه زیاد استفاده میکنند نیز بهتر است از ارتودنسی فلزی استفاده کنند. زیرا مصرف زیاد چای و قهوه باعث باقی ماندن رنگدانه های آنها روی براکت ها و لک شدن آنها میشود.
افرادی که ساختار و آناتومی فک و دندان هایشان با ارتودنسی سرامیکی همخوانی ندارد، باید از ارتودنسی معمولی استفاده کنند.
کسانی که ناهنجاری ها و نامنظمی های خیلی شدیدی در دندان های خود دارند، نباید از ارتودنسی سرامیکی استفاده کنند.
مراقبت های حین درمان ارتودنسی
در هر شرایطی رعایت بهداشت دهان و دندان ها ضروری میباشد. همیشه به همراه داشتن یک کیت کامل از لوازم بهداشتی مثل مسواک، خمیردندان، نخ دندان و حتی دهان شویه توصیه میشود.
در طول روز باید ۲ بار دندان ها را به طور کامل و صحیح مسواک زد. بهتر است بعد از خوردن یا نوشیدن هر چیز دندان ها را مسواک بزنید. زیرا در ارتودنسی دسترسی به برخی نواحی محدود تر میشود و احتمال تجمع پلاک ها و پوسیدگی افزایش مییابد.
در صورت تمایل به استفاده از دهان شویه حتما باید از قبل با پزشک خود مشورت کرده باشید.
بهتر است هر ۶ ماه یکبار دندان ها جرم گیری شوند.
به صورت دوره ای برای معاینه و تعویض سیم ها و براکتها به پزشک خود مراجعه کنید.
طول درمان و هزینه ارتودنسی سرامیکی
طول درمان بر اساس میزان به هم ریختگی و ناهنجاری های دندان بیمار و همچنین همکاری بیمار در مراقبت های آن دارد. اما همانطور که پیشتر هم گفتیم، درمان آن بین ۱۸ تا ۳۰ ماه ممکن است به طول بینجامد.
هزینه ارتودنسی سرامیکی به عوامل گوناگونی بستگی دارد:
جنس مواد: هزینه براکت های سرامیکی به دلیل مواد کامپوزیتی استفاده شده در آنها بالاتر از براکت های فلزی است. این براکت ها نامرئی و همرنگ دندان ها هستند و در ساخت آنها از پلاستیک، سرامیک یا پرسلن استفاده شده است.
رنگ براکت ها: طیف رنگ وسیع براکت های سرامیکی این امکان را به بیماران میدهد تا براکت هایی دقیقا همرنگ با دندان های خود داشته باشند تا اصلا دیده نشود. این ویژگی به طور کاملا مستقیم بر روی قیمت آن تاثیر میگذارد.
اما به طور دقیق اینکه درمان هر بیمار چقدر طول بکشد و یا هزینه ارتودنسی چقدر میشود و یا حتی اینکه چه نوع ارتودنسی برای دندان های شما مناسب است، بعد از معاینه توسط ارتودنتیست مشخص میشود. برای رزرو نوبت جهت معاینه توسط متخصصان ارتودنسی، با کلینیک دندانپزشکی آینده تماس بگیرید.