بیماری پریودنتال و علائم بروز آن
بیماری پریودنتال و علائم آن
بیماری پریودنتال چیست؟
بیماری پریودنتال عفونت لثه ای می باشد که در اثر رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان ایجاد میشود. پریودنتال که به آن پیرا دندانی هم میگویند، به بیماری هایی گفته میشود که بافت های لثه، دندان و استخوان های اطراف آن ها را در بر میگیرد و از آنجایی که این عفونت بافت های لثه و اطراف آن را در بر میگیرد، با التهاب لثه و خونریزی ممکن است خود را نشان دهد.
این بیماری بیشتر به دلیل تجمع باکتری های ناشی از جرم و پلاک دندان ایجاد میشود. وقتی باکتری ها در سطح دندان قرار میگیرند، دندان با آزاد کردن سلول های ایمنی سعی میکند این باکتری ها را بسوزاند و از بین ببرد. این کار باعث آسیب رسیدن به لثه و در نهایت منجر به تورم و بروز بیماری در لثه میشود. گاهی این بیماری آنقدر شدید میشود که میتواند دندان را از بین ببرد.
عوامل دیگری مانند مصرف تنباکو، عوامل ژنتیکی، استفاده از برخی دارو ها، فشار دادن دندان ها به هم و دندان قروچه و … میتوانند در بروز بیماری های لثه موثر باشند.
این بیماری در ابتدا به نام ژنژیویت ایجاد میشود و اگر درمان نشود، پیشرفت کرده و به پریودنتیت تبدیل میشود.
علائم بیماری پریودنتال
خونریزی لثه به ویژه هنگام مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن
التهاب و تورم لثه ها
از بین رفتن لثه به صورت تدریجی
بوی بد دهان
لق شدن دندان ها
ایجاد فاصله و نامنظمی در دندان ها
آبسه کردن دندان
حساسیت های ناشی از تحلیل رفتن لثه
علل بروز پریودنتال
عامل ژنتیکی: اگر در خانواده شما فردی سابقه این بیماری را داشته باشد، احتمال ابتلا به آن بیشتر بوده و لازم است در رعایت بهداشت دهان و دندان های خود حساسیت بیشتری به خرج دهید. همچنین با مراجعه مرتب به پزشک و بررسی سلامت دندان های خود می توانید احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.
ابتلا به بیماری های مختلف: برخی بیماری های دیگر می توانند در ابتلا به پریودنتال تاثیر گذار باشند. مانند دیابت شدید کنترل نشده، انواع سرطان ها و پوکی استخوان و برخی بیماری های خاص .
استفاده از بعضی دارو های خاص: بعضی دارو ها باعث خشک شدن بزاق دهان می شوند. از آنجایی که بزاق دهان مانند یک محافظ عمل کرده و آلودگی ها، باکتری ها و پلاک های روی دندان را از بین می برد، بنابراین خشک شدن آن می تواند احتمال ابتلا به بیماری های دهانی را افزایش دهد.
تغییرات هورمونی در بدن فرد: این عامل نیاز به مطالعه و بررسی بیشتر دارد اما طبق تحقیقات انجام شده، در دوران بلوغ و حاملگی به دلیل تغییرات هورمونی لازم است بیشتر بهداشت را رعایت کرد تا از ابتلا به این بیماری ها پیشگیری شود.
استعمال دخانیات: کسانی که از دخانیات استفاده می کنند نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های دهان هستند. این افراد اگر علائم بیماری را مشاهده کردند بهتر است ابتدا دخانیات را ترک کرده و یا مصرف آن را به حداقل برسانند سپس به پزشک مراجعه کنند.
افزایش سن: در کل با افزایش سن خطر ابتلا به بیماری ها افزایش می یابد. دندان ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. زیرا با افزایش سن ممکن است توانایی افراد در رعایت بهداشت کاهش یافته و خطر ابتلا به بیماری های مختلف افزایش می یابد.
عوارض بیماری های لثه
عوارض این بیماری به دو دسته تقسیم می شوند:
۱- عوارض اصلی پریودنتال: همانطور که گفتیم ابتدا عارضه ژنژیویت ایجاد می شود که التهاب و قرمزی لثه را به دنبال دارد. اگر درمان نشود، در طول ریشه دندان به سمت اپیکال حرکت می کند و تشدید می شود تا به مرحله پریودنتیت می رسد. پریودنتیت به دو نوع خفیف و شدید تقسیم می شود. در نوع خفیف، شیار های عمیقی بین دندان ها ایجاد و از عفونت پر می شود که باعث خونریزی و تورم می شود و به تدریج استخوان دندان تحلیل می رود. اما در نوع شدید استخوان ها و لیگامان های دندان طوری تحلیل می روند که باعث لق شدن دندان می شود و حتی گاهی آنقدر شدید است که باعث تحلیل رفتن استخوان فک می شود.
۲- عوارض فرعی پریودنتال: بیماری پریودنتال می تواند باعث بروز بیماری ها و عارضه های دیگر مانند پوکی استخوان، زایمان زودرس، بیماری های قلبی عروقی و حتی تولد نوزادان با وزن کم شود.
راه های پیشگیری و درمان پریودنتال چیست؟
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های دهان بهترین راه رعایت بهداشت دهان و دندان هاست. روزی ۲ بار مسواک بزنید و از خمیر دندان هایی استفاده کنید که باکتری ها و پلاک های روی دندان را کامل و دقیق از بین ببرند. و بهتر است به صورت ۶ ماه یکبار توسط دندانپزشک معاینه شوید و با تشخیص پزشک از دهانشویه استفاده کنید تا مطمئن شوید پلاک ها و باکتری ها از بین رفته اند. علاوه بر این به صورت مرتب از نخ دندان استفاده کنید. تگر طریقه صحیح استفاده از آن را نمی دانید،از دستگاه
واتر جت استفاده کنید. این دستگاه آب را فشار زیادی به دندان ها می پاشد و باعث کنده شدن پلاک ها از روی دندان می شود.
اما برای درمان بیماری پریودنتال، بستگی دارد در بیمار در چه مرحله ای از بیماری باشد. اگر در مرحله اولیه یا همان ژنژیویت باشد، جرم گیری و بروز پروفیلاکسی می تواند درمان مناسبی باشد. و بعد از آن رعایت نکات بهداشتی به بهبود کامل آن کمک می کند. اما اگر شدید تر باشد، اقدامات جدی تری لازم به انجام است. اول از همه باید روت پلنینگ انجام شود. برای این کار، جرم ها و پلاک های زیر خط لثه را از بین می برند و جرم های ریشه دندان پاکسازی می شود. با این نوع جرم گیری، شیار های ایجاد شده در لثه از پلاک ها و باکتری ها خالی می شود و فرآیند ترمیم سریع تر می شود. اما اگر خیلی شدید تر باشد، نیاز به جراحی دارد تا کاملا این شیار ها برداشته شوند و همچنین در صورت لق شدن دندان لازم به استفاده از دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی است.
کلینیک دندانپزشکی آینده، دارا ی متخصصان حرفه ای در تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان می باشد. برای ویزیت و تعیین وقت مشاوره، با آینده تماس بگیرید.